{ "title": "Afrika Menekşe Tohumu", "image": "https://www.menekse.gen.tr/images/Afrika-Menekse-Tohumu-74667.jpg", "date": "19.01.2024 01:01:45", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Afrika Menekşe tohumu, Menekşe bitkisinin yetiştirilmesi tohum üretimi yaygın olarak kullanılır. Ayrıca yapraktan elde edilen ayırma işlemi ile de Menekşe bitkisi yetiştirilebilir. Her evde yetiştirilen Menekşe bitkisi oldukça popüler bitkiler içerisinde yer alır. Rengarenk çiçek açmasının yanı sıra oluşturduğu şekli ile farklılık yaratır. Saksı bitkisi olarak yetiştirilen Afrika menekşesi tohum ile çoğaltılır. Ülkemiz bitkinin yetiştirilmesi için uygun koşullar sağlamaktadır. Uygun şartlar elde edildiği için zaman Menekşe bitkisi mükemmel şekilde büyüme yaparak rengarenk çiçekler açar. Çiçekleri yuvarlak şekilde bulunan Afrika menekşesinin 5 taç yapraklı bölümü bulunur. Mavi, mor, beyaz, kırmızı, pembe, çift renkli, sarı renkli gibi çiçekler açar. Menekşe yetiştirilen en kolay bitkiler içerisinde yer alır.

Afrika menekşesi tohumu çoğaltma yöntemleri nelerdir?

Dikim aşaması, tohum satan yerlerden elde edilen tohum ile ekme işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Öncelikli olarak uygun büyüklükte şeffaf kap ayarlanmalıdır. Afrika Menekşe tohumu şeffaf kabın içerisinde dikilerek ağzının kapatılması ile belirli süre çimlenmesi sağlanır. Kullanılacak olan toprağın doğru ayarlanması gerekir. Afrika menekşesi tohumunun sağlıklı ve güzel şekilde çimlenerek büyümesi için toprağın içerisinde perlit, vermikülit, torf, pomza, yaprak çürüğü, odun kömürü gibi maddelerin olması toprağın suyu geçirgenlik özelliğini artırır. Bu süreç içerisinde toprağın içerisinde gerekli hava akışının sağlanmasını destekler. Afrika menekşesi tohumu dikiminde saksının yarısına kadar saydığımız karışımında bulunan toprağın konulması gerekir. İçme suyu ile toprağın nemlendirilmesinin sonrasında küçük küçük yapıda bulunan tohumların belirli aralıklarla serpilmesi ile dikim gerçekleştirilir. Sonrasında üzerine bir santim kalınlığında tekrar toprak atılarak çimlenmesini beklemek gerekir. Yapılan ekimin sonrasında şeffaf kapının ağzının kapatılması gerekir. Kapağı olmayan kişilerin şeffaf naylon ile saksının ağzını kapatması tavsiye edilir.

Dikimden sonra ışık, bu süreç içerisinde mutlaka ışık gören yerde bekletilmesi gerekir. Toprağın içerisinde bulunan nem miktarının muhafaza edilmesi için naylon bölümün ışık görmesi gerekir. Afrika menekşesi tohumu için uygun çimlenme sağlamak amacıyla odada bulunuyor ise en az on saat ışıkta kalması gerekir. Güneş ışınları da oldukça etkili olur. Ekim işleminden sonra 20-25 gün içerisinde çimlenme başlar. Küçük küçük filizler kendini gösterir. Ekimden 2 ay sonrasında Afrika menekşesi tohumunun başka uygun büyüklükte saksılara alınarak ayırma işlemi gerçekleştirilir.
" } ] }