{ "title": "Afrika Menekşesi Bakımı", "image": "https://www.menekse.gen.tr/images/Afrika-Meneksesi-Bakimi-89798.jpg", "date": "19.01.2024 14:36:49", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Afrika menekşesi bakımı: İyi bakıldığı takdirde yılın her ayında çiçekli kalabilme özelliğine sahip olan Afrika menekşesi ev koşullarında kolaylıkla yetişebilen bir çiçektir. Tropikal iklim ve nemli ortamlardan hoşlanan bir bitki olan Afrika menekşesinin bakımı oldukça kolay yapılır. Bazı püf noktalarına özen gösterildiği takdirde Afrika menekşesi oldukça güzel görüntüsüyle evinize renk katabilir.

Afrika menekşesi bakımı için gerekli koşullar

Saksı, hoş hafif kokusu ve şahane güzelliğiyle göze de hitap eden Afrika menekşesi için saksı seçimi seramik veya plastik saksılardan yana kullanılabilir. Kökleri saksının çevresine ulaştığı zaman çiçek açma özelliği daha da artan Afrika menekşesi için aşırı büyük saksı kullanılmaması tavsiye edilir.

Toprak, Afrika menekşesi toprağı bitkinin daha canlı kalabilmesi için oldukça önem taşır. Bu nedenle bahçeden getireceğiniz herhangi bir topraktan ziyade Afrika menekşesinin toprağının nem tutma özelliğine sahip hafif ve köklerinin bol oksijen alabileceği toprakların tercih edilmesi gerekir. Aynı zamanda ponza, perlit, vector gibi malzemelerin toprağı karıştırılması Afrika menekşesi bakımında çiçeğin gelişimini olumlu yönde etkiler.

Sıcaklık, tropikal iklim bitkisi olan Afrika menekşesi bu özelliğinden dolayı ev ortamında yetiştirilmesi daha doğru olur. Afrika menekşesi bakımı için ideal sıcaklık 20-25 derece arasında olmalıdır. Sıcaklık bu derecenin altında ya da üstünde olduğu durumlarda bitkinin dayanıklılığı uzun sürmeyebilir.

Işık, Afrika menekşesi güzel gelişme göstermesi ve çiçeklerin uzun süre üzerinde kalması için ışık oldukça önem taşır. Bu nedenle Afrika menekşesinin kesinlikle güneş gören bir yerde bakımının yapılması gerekir. Fakat direkt olarak güneş ışığına maruz kalması bitkinin yapraklarının sararmasına neden olabileceği için dolaylı güneş ışığından faydalanması tavsiye edilir.

Sulama, Afrika menekşesi bakımı doğru yapılması için sulamaya önem verilmelidir. Sulama işlemi toprak üstünden değil de saksı tabağından yapılmalıdır. Sulamada kullanılacak soğuk olmamalı, oda sıcaklığında bekletilmiş ve klorsuz su ile sulamanın yapılması daha doğru olur.

Gübreleme, her mevsim gelişme özelliğine sahip olması nedeniyle Afrika menekşesi gübreye ihtiyaç duyan bir bitkidir. Bunun için Afrika menekşesi için özel üretilmiş fosfor içerikleri gübrelerin kullanılması Afrika menekşe bakımında bitkinin çiçeklerini olumlu etkiler.

Kurumuş yaprakların temizlenmesi, kurumuş yaprak ve çiçekler saksı toprağının nem oranını azaltacağı için özellikle de aşırı kurak geçen dönemlerde sararmış yaprakların alınması bakım için gereklidir. Bu sayede Afrika menekşesi daha hızlı gelişecek ve aynı zamanda daha hoş görüntüye sahip olacaktır.

Çoğaltılması, çelikle çoğaltılan Afrika menekşesi bakımı konusunda işinize yarayacak olan çoğaltma yöntemi yapılırken sağlıklı ve iyi gelişmiş olan yaprağı koparılıp perlit ile karıştırılmış toprak karışımından oluşan ufak bir saksının içerisinde 3 cm derinliğinde dikilerek yapılır. Sulanmaya önem verildiği takdirde Afrika menekşesi kısa bir sürede sürgün verilecektir.
" } ] }