{ "title": "Afrika Menekşesi Çeşitleri", "image": "https://www.menekse.gen.tr/images/Afrika-Meneksesi-Cesitleri-61492.jpg", "date": "20.01.2024 07:19:55", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Afrika menekşesi çeşitleri, süs bitkisi olarak yetiştirilen menekşelerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Yuvarlak şekilde çiçekleri bulunurken beş taçlı yapraktan oluşur. Çiçek sapları yaprak bölümünün alt koltuklarından çıkar. Afrika menekşesinin çeşitleri içerisinde mor, beyaz, mavi, pembe, sarı, çift renkli olmak üzere birçok çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca katmerli çiçekleri bulunan bitkinin yetiştirilmesi yaşanılan ortamların daha güzel olmasını destekler. Seracılık içerisinde de yaygın olarak üretimi yapılarak ticari amaçlı satılması gerçekleştirilir. 1890'lı yıllarda keşfedilen Afrika menekşesi yıllık yağış miktarı fazla olan bölgelerde yetiştirilir. Genellikle 10 santim ebatında bulunan saksılarda üretimi yapılarak satılma işlemi gerçekleştirilir. Uygun bakımı yapıldığı zaman sürekli çiçek açma özelliği gösterir.

Afrika menekşesi çeşitleri yetiştirilme şartları nelerdir?

Toprak seçimi, geçirgen özelliği bulunan toprak kullanılması gerekir. Kullanılan toprağını içerisinde hafif asit bulunması önemlidir. PH ismi verilen asidinin 6,5- 5,5 arasında olması kökün daha iyi uzamasını sağlar. Ayrıca içerisinde bazı elementlerin bulunması gerekir. Toprak karışımında kalın kum kullanılmalıdır. Ayrıca içerisinde ponza, odun kömürü, yaprak görüntüsü, alkali gibi maddeler olması bitkinin köklerinin hava alarak daha güzel gelişmesini destekler. Böylece toprakta bulunan nem miktarının dengede kalması sağlanır.

Saksı seçimi, Afrika menekşesi yetiştirilirken uygun saksı tercih edilmelidir. Plastik veya seramik saksılar Afrika menekşesi yetiştirilmesi için son derece uygundur. Orta büyüklükte olması gerekir. Köklerin saksının deliğinden çıkmaması gerekir. Ayrıca kullanılan saksının altında delikler bulunması önemlidir. Afrika menekşesi çeşitleri saksı içerisinde kök kısımları saksıya değdiği zaman büyüme evresini tamamlayarak çiçek açma özelliği gösterir. Bu sebepten dolayı yaklaşık olarak 10 santimlik saksılarda ekimi gerçekleştirilir. Kök büyüyerek gerekli hacme geldiği zaman saksının değiştirilmesi gerekir. İlk saksıdan daha büyük saksıya alınması gerekir. Afrika menekşesinin İlkbahar aylarında saksı değiştirme işlemi gerçekleştirilir.

Işık, Afrika menekşelerin en güzel şekilde yetiştirilmesi için uygun miktarda ışık alması gerekir. Yaprakları uygun miktarda ışık aldığı zaman yukarı doğru kalkar, az ışık aldığı zaman ise uzaması durur. Güneş ışığı alması da önemlidir. Bu sebepten dolayı sabah güneş ışığı ve ikindi güneş ışığını alması tavsiye edilir. Bu süreç içerisinde oda içerisinde de gün ışığına alması gerekir. Afrika menekşesi çeşitlerinin Batı ve Doğu bölümlerinde bulunan camların önüne konulması tavsiye edilir.

Sulama, bitkilerin sağlıkla şekilde büyümesini sağlamak için uygun aralıklarla sulama yapılması gerekir. Afrika menekşesi çeşitleri içerisinde tercih edilen menekşenin toprağında bulunan nem miktarının kontrol edilerek gerekli sulama yapılması ve önemlidir. Haftada 2 kez sulama yapılması gerekir. Fazla sulanması köklerde çürüme yaparak ölmesine neden olur. Az sulanması ise köklerin kuruyarak bitkinin kurumasına sebep olduğu için uygun miktarda sulanması önemlidir.
" } ] }