{ "title": "Menekşe Böceklenmesi", "image": "https://www.menekse.gen.tr/images/Menekse-Boceklenmesi-73235.jpg", "date": "20.01.2024 07:31:57", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Menekşe Böceklenmesi, Güzellikleri dillere destan olan menekşe çiçekleri, bu haliyle asalak böceklerinde ilgisini çekiyor, menekşeler rengarenk çeşitleri ve masrafsız bakımları ile ideal küçük çiçeklerdir. Ne derece güzel olduğunu anlatmak için kullanılan menekşe gözlü ifadesi, ona verilen değerden kaynaklanır. Menekşe böceklenmesi, toprakta olabileceği gibi yaprakta da olabilir.

Menekşenin böceklenmesine yol açan bakımsızlık, üzerine iki üç bit türünün yerleşmesine neden olur. Bu bit türleri genel olarak 1-2 mm. Büyüklüğünde gri beyaz tonlarda olurlar. Menekşe köklerini yiyerek veya yapraklarından öz suları çekerek yaşamlarını sürdürür.

Menekşe yaprak bitleri (Pamuklu bit); bu bitler yaprak öz suyu ile beslenirler ve her biri 2-3 mm. İriliğinde beyaz renkli bitlerdir. Menekşe yaprağı üzerinde bulundukları bölgede yapışkan bir sıvı bırakırlar. Bu sıvı yaprak üzerinde siyah gri tonlarda yeni bir hastalığın başlamasına neden olur. Bu bir mantar hastalığıdır.

Menekşe yaprak bitleri nasıl tedavi edilir?

Yaprak bitleri kolayca diğer bitkilere bulaşabilir. Bu nedenle bitlenen menekşe diğerlerinden ayrılmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi bu bitlerin yok edilmesinde de erken tedavi önemlidir. Bunun için ilk yapılması gereken sabunlu su ile yaprakların hafifçe silinmesi olmalıdır. Tabi ki sabunlu suyun saksı içindeki toprağa karışmamasına özen gösterilmelidir.

Buna rağmen sonuç alınamıyorsa eczaneden temin edebileceğiniz izopropil alkol ile yaprak üzerleri pansuman yapılır, devamında temiz su ile hafifçe yapraklar yıkanır. Yukardaki gibi bunun da toprağa karışmasına engel olun.

Eğer ilerlemiş bir vaka ile karşı karşıya iseniz; işiniz biraz zorlaşacaktır, bunun için çiçekçiden Malathion içerikli böcek öldürücü kullanılması gerekir. İlaç kullanımı şu şekilde olmalıdır; 2 lt. Suya bir çay kaşığı kullanılmalıdır. Elde ettiğiniz ilaç karışımını püskürtmeli bir kap içine doldurun ve yapraklar üzerine sıkın. Bu işlem günlük 4-5 kere yapılmalıdır.

Kök bitleri (Pamuklu bitler); Yaprak bitlerinden daha küçük olan bu bitler beyaz gri şeklinde kök bölgesinde oluşurlar. Kökleri yemeye başladıklarında menekşe sararır ve yumuşar. Toprak üstüne bakıldığında bitler görülür. Bunun tedavisi için sadece malathion içerikli ilaçlar toprağa sıkılarak böcekler yok edilebilir.
" } ] }