{ "title": "Menekşe Çeşitleri", "image": "https://www.menekse.gen.tr/images/Menekse-Cesitleri-61513.jpg", "date": "20.01.2024 12:45:00", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Menekşe çeşitleri; Menekşegiller familyasına mensup olan viola türündendir. Güzel görünümlü oldukları gibi bakımları da kolaydır. Bu bitki genellikle kuzey yarım kürede yetişir. Güneydoğu Asya ve Hawai bölgelerinde makul derecede yetişmektedir. Bu bitkinin yaşayabilmesi ve yetişebilmesi için aydınlık ve nemli yerlere ihtiyacı vardır. Yetiştirilmek istendiğinde gerekli olan ortam sağlandığında rahatlıkla çiçek açarlar. Evde bakımı kolaydır. Sıklıkla gübrelemeyi gerektirmez. Genellikle saksılarda bakılmaktadır. Menekşe çeşitleri yeryüzünde neredeyse 400-500 civarındadır.

Başlıca menekşe çeşitleri nelerdir?

Bardak menekşesi: Menekşe çeşitleri içerisinde oldukça farklı ve ilginç olanlarından biri de bardak menekşesi bitkisidir. İki renkten meydana gelmektedir. Ayrıca katlı yapıdadır. Bardak menekşesinin hoş görünümünden dolayı bakımının yanı sıra gelin çiçeği olarak da kullanılmaktadır.

Mor menekşe (Kokulu menekşe): Zarifliği, zarafeti bitki ve çiçek seven kişilerin dikkatini çekmektedir. Güzel ve hoş bir koku salgılamaktadır. Mor menekşenin çiçeklenme zamanı ilkbahar ya da sonbahar mevsimin son zamanlarına doğru yıl içerisinde iki defa olmaktadır. Çiçeklenme zamanı sona erdiği zaman ip şeklinde uzantılar dışarı çıkar ve ufak fideler meydana gelir. Yaprak yapılarının uç kısımları sivri olmayıp, şekli kalbi andırmaktadır. Mor menekşenin Ana vatanı Avrupa ve Asya'dır. Menekşegiller (Violaceae) familyasına mensuptur. Kokulu mor menekşeler serin ve az güneşli yerleri severler. Bu menekşe türünü parfümcülükte yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. Kokulu mor menekşeler sıcağı ve çok güneşi sevmezler. Bu çiçeğin çiçeklenme zamanı yaşadığı yerin iklim şartlarına göre değişiklik gösterir. Kış mevsimlerinde az, don zamanlarda çok nadir ve sonbahar mevsiminin ortasında çiçek açarlar. Bazen ilkbahar mevsimin ortası ya da yaz aylarının başlarına kadar çiçeklenmesi devam edebilir. Ayrıca sonbahar mevsiminin ikinci ve ilkbahar mevsimi boyunca da çiçeklenme gerçekleşir. Çiçeklenme bittikten sonra toprağa doğru ip tarzında uzantılar meydana gelerek ufak bir sürü fide oluşur. Bu fideler köklenerek toprağa tutunur.

Hercai menekşe: İsminden de anlaşılacağı kararsız ve havai birkaç renk tonlarından meydana gelmektedir. Hercai menekşesi 'viola tricolor' olan doğada yer alan menekşe türü ile başka menekşe türleri ile birleşerek meydana gelmiştir. Hidrit şeklinde oluşan hercai menekşelerin çiçekleri daha büyük olmaktadır. Tohumu oldukça kolay yetiştirilmektedir. Bu sayede hercai menekşe rahatlıkla melezleştirilerek farklı renklerde de elde etmek mümkündür. Bütün toprak çeşitlerinde rahatlıkla yetişir. Bu bitkiyi yaz mevsiminde susuz kalmamasına dikkat edilmelidir. Hercai menekşeleri kış mevsiminde karın altında bile kalsalar zarar görmemektedirler. Yaz mevsiminde çok sıcak yerlere koyulmamalıdır. Genellikle sıcak zamanlarda yarı gölge olan yerlere koyulmalıdır. Ayrıca bahçe ve parkları süslemede en rahat yetiştirilen ve bulunan süs bitkileridir.

Afrika menekşesi: En bilindik olan menekşe çeşitlerinden biridir. Genellikle balkon ve evlerde mekânı süslemek için oldukça rağbet edilen bir çiçektir.

Ayrıca mançurya menekşesi, yünlü mavi menekşe, tarla menekşesi, labrador menekşesi, köpek menekşesi, bataklık menekşesi, viola hirta, dağ hercai menekşesi, sarı orman menekşesi, Kanada menekşesi, yabani menekşe, bataklık mavi menekşesi, kuşayağı menekşesi, tüylü sarı menekşesi, çengel mahmuzlu menekşe, Kaliforniya altın menekşesi, bodur bataklık menekşesi, öncü menekşe, herdemyeşil menekşe, beckwith menekşesi ve apalaş dağları menekşesi gibi menekşe çeşitleri mevcuttur.
" } ] }