{ "title": "Menekşe Çiçeği Bakımı", "image": "https://www.menekse.gen.tr/images/Menekse-Cicegi-Bakimi-46486.jpg", "date": "19.01.2024 22:24:51", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Menekşe Çiçeği Bakımı, Menekşe çiçeği menekşegiller familyasına ait olan bit bitki türüdür. Bu çiçeğin boyları 10 ile 20 santim arasında uzamaktadır. Menekşe çiçeği yapısı itibariyle kadifemsi tüylü, koyu yeşilimsi yapraklara sahip olan mor ve beyaz rengi bulunan bitkidir. Yaprakları taç oluşturan ufak küre yapısıyla tohumları sert bir yapıda olan güzel kokulu çiçek türü olarak bilinir. Bu bitki çok yılık bitkiler arasındadır. Bitki yapısı itibariyle uzun yıllar saksıda ya da bahçede hava koşulları uygun olduğu taktirde yetiştirilir. Menekşe çiçeği birçok çiçek türünden daha fazla çoğalma sağlamaktadır. Bu bitki köklerini toprağın altında çoğaltarak ya da kollarının toprak dışında ilerleme göstermesiyle çoğalma gerçekleştir. Şimdi menekşe çiçeği bakımı nasıl yapılır bu hususta gerekli olan bilgileri sizlere aktaracağız.

Menekşe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Menekşe çiçeği bakımı, menekşe bitkisinin bakımı menekşe dikilen toprağın humus bakımından zengin olmasıyla alakalıdır. Menekşe çiçeği humus bakımından zengin olan, vitamin değeri yüksek, toprak geçirgenliği fazla ve toprağın pH derecesinin yüksek olmasıyla daha sağlıklı bir yetişme alanı bulacaktır. Bu belirtilenlerin haricinde bir toprağa menekşe çiçeği dikildiğinde menekşe çiçeği sağlıksız bir şekilde yetişecek ve bir müddet sonra bitki ölecektir. Menekşe çiçeğinin belirtilen şekillerde uygun toprak kullanılarak ağustos ayında saksıya dikilmesiyle birlikte dikimi yapılarak menekşe çiçeğinin güneş alan bir yere yerleştirilerek bakımı yapılmaktadır. Güneşi seven bu çiçek direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Aksi taktirde güneş ışınlarının etkisiyle bu bitkide solma gerçekleşecek ve bitki ölecektir. Bu bitkinin güneş etkisinden dolayı çiçekleri ve yaprakları yanacaktır. Menekşe çiçeği genellikle ev pencerelerinin önüne koyularak yetiştirilir ve bu şekilde bakımı yapılmaktadır.

Menekşe Çiçeği Sulama Nasıl Olmalıdır

Menekşe çiçeği bakımında en önemli hususlardan olan sulama, bu bitki açısından hayati önem arz etmektedir. Bu bitkinin sulanması direkt olarak soğuk su ile yapılmalıdır. Soğuk su menekşelerin olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Menekşe çiçeği soğuk suyu hiç sevmez. Menekşe çiçeği sulaması yapılacağında suyun bir kaba alınarak bir oda içerisinde birkaç saat bekletilmesiyle birlikte oda sıcaklığına ulaşmasından sonra sulama uygun görülmektedir. Menekşe çiçeği sulamada sabah kahvaltılarında haşlanan yumurtanın suyunun biraz ılık olmasını bekledikten sonra toprağın bu suyla sulanmasıyla menekşe çiçeği açısından ayda oluşturacaktır. Bu şekilde sulama yapıldığında menekşenin daha sağlıklı olduğunu ve daha iyi geliştiğini göreceksiniz. Menekşe çiçeğinin toprağı sürekli olarak nemli tutulmalıdır. Menekşe çiçeği nemli toprağı çok sever. Kökleri açısından toprağın nemli olası önem arz eder. Fakat aşırı derecede nemli olması önerilmemektedir. Menekşe sulama hususunda önemli olan sulama zamanı her zaman aynı olmalıdır. Menekşe bitkisi sulamasında toprağın ıslatılması, aşırı derecede sulama yapılmasından kaçınılması gerekmektedir. Sulama yapıldığı zaman saksının altlığında su birikintisi olmamalıdır. Su birikintisi olduğunda menekşe bitkisi zamanla sararacak ve kökleri çürüyerek yok olacaktır.

Menekşe çiçeği bakımı belirtilen şekillerde yapılırsa eğer bu bitki uzun ömürlü ve çok yıllık bir bitki olacaktır. Menekşe çoğaltılmak istenirse eğer yapraklarının koparılmasıyla çoğalma işlemi yapılabilir. Yapakları koparılan menekşe hazırlanan saksıya dikilir ve uygun sulama yapılarak yetişmesi sağlanır. Bu işlem yaklaşık olarak bir buçuk ay sürer. Özenle bakımı yapılan menekşe çiçeği büyür ve gelişerek yaprakları, çiçekleri güzel bir görünüm sağlar.
" } ] }