{ "title": "Menekşe Ekimi", "image": "https://www.menekse.gen.tr/images/Menekse-Ekimi-13262.jpg", "date": "22.01.2024 00:48:23", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Menekşe ekimi yapılırkendikilecek saksının derin olmasına gerek yoktur. Saksıların daha yayvan ve geniş ağızlı olmasına dikkat etmenizde fayda vardır. Menekşe bitkileri için nem dengesinin olması çok önemlidir. Bu yüzden mutlaka saksı altının delikli olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca nem dengesini sağlamak için seramik veya porselen dışında saksılar tercih etmenizde fayda vardır.

Menekşe çiçeği ilk olarak Afrika kıtasında keşfedilmiş olup daha sonra melez türleri yetiştirilerek, sıcağa daha dayanıklı bir bitki haline getirilmiştir. Görüntüleri oldukça güzel, rengarenk çiçekleri olan bir bitkidir.

Menekşe ekimi toprak seçimi

Afrika tropikal bir bitki olduğu için bu yüzden sıradan topraklarda yetiştirilememektedir. Menekşe ekimi yapılacak toprağın daha fazla nem tutması, bitki köklerine oksijen taşıyabilmeli, aynı zamanda hafif olmalı ve PH dengesi en fazla 6.5 olmalıdır. Bu özelliklerde bir toprak olabilmesi için toprağın içeriğinde torf, ponza, perlit, sphagnum yosunu gibi maddeler olması gerekir. Bu maddeler saksı içerisinde mutlaka eşit miktarlarda olması gerekir. Saksıdaki toprağı hazırladıktan sonra tohumları artık serpebiliriz. Tohumları serptikten sonra nemli bir ortamda saksıyı bulundurmamız gerekir. Ayrıca menekşe ekimini gerçekleştirdikten sonra saksının üzerini şeffaf bir kapak ile veya naylon ile örtmeniz gerekir.

Işıklandırma

Menekşe bitkisi güneş ışığını ve güneşli ortamları çok sevmektedirler. Aydınlık bölgede yetiştikleri zaman daha canlı menekşeler olabilmektedir. Fakat güneş ışınları menekşe bitkisine dik gelmemesine özen göstermelisiniz. Perde arkasından gelen güneş ışığı en sevdikleri ve ideal olan güneş ışığıdır. Gelen güneş ışığı yoğunluğuna göre bulundukları ortamı kuzey veya batı pencerelerine göre tercih edebilirsiniz. Ortam sıcaklığının gündüz 27 dereceye kadar gece ise 16 dereceye kadar olmasına dikkat etmelisiniz. Gece sıcaklığı 15 derecenin altında ve gündüz sıcaklığı 27 derecenin üstünde ise menekşe bitkisi zayıflar ve gelişimi durmaya kadar gider.

Menekşe ekimi ve sulama

Menekşe bitkisini yetiştirirken en çok dikkat edilmesi gereken konu sulamadır. Sulama yaparken mutlaka toprağını kontrol ederek sulama yapmalısınız. Eğer toprak üstü kurumuş ise sulanma zamanı geldiğini anlayabilirsiniz. Vereceğiniz suyun klorsuz olmasına dikkat edin. Sulama yaparken mutlaka suyu menekşe bitkisinin üzerine dökmemeniz gerekir, sulama saksının altından yapılmalıdır ve sulama yapıldıktan 20 dakika sonra saksı altlığında hala su varsa bu su boşaltılması gerekir. Bu şekilde sulama yapılan menekşeler daha canlı ve bol çiçek vermektedir.
" } ] }