{ "title": "Menekşe Fidesi", "image": "https://www.menekse.gen.tr/images/Menekse-Fidesi-33595.jpg", "date": "20.01.2024 17:10:33", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Menekşe fidesi, seracılık alanında yetiştirilen bitkiler içerisinde menekşede yer alır. Menekşelerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Sarı, mavi, pembe, beyaz, çift renkli, katmerli çeşitleri olduğu bilinmektedir. Menekşe fidesinin çoğaltılması ile dikim gerçekleşir. Genellikle tohum ile çoğaltma yapılırken, menekşeden kopartılan yaprak fide ile dikim yapılabilir. Bu süreç içerisinde uygun bakımın yapılması önemlidir. Bu sebepten dolayı Menekşe fidesinin hangi şartlarda yetiştirildiğinin bilinmesi önemlidir. Yaşanılan ortamların renklendirilmesi için Menekşe yetiştirilmesi tavsiye edilir. Özellikle rengarenk çiçekler açması görünüm açısından evde farklılık yaratır. Balkon, teras, cam önlerinde yetiştirilecek olan Menekşe bitkisinin doğru şartlarda bakımının yapılması güzel gelişmesini sağlar. Şimdi Menekşe fidesi için gerekli yetişme koşullarını anlatalım.

Menekşe fidesi için uygun şartlar

Menekşe fidesi sıcaklık, sürekli çiçek açması açısından sıcaklığın doğru yapılması önemlidir. Aşırı sıcak veya aşırı soğuk ortamlarda Menekşe fidesi gerekli şekilde büyüyemez. Bu sebepten dolayı hava akımının bulunduğu sıcaklıklarda yetiştirilmesi tavsiye edilir. Özellikle kış aylarında odanın sıcaklığını uygun derecede olması önemlidir.

Menekşe fidesi sulama, her bitkinin suya ihtiyacı olduğu gibi menekşe fidesinin de su ihtiyacı bulunmaktadır. Su ihtiyacının giderilmesi için haftada 2 kez sulama yapılması gerekir. Dökülen suyun bitkinin her tarafına ulaşması gerekir. Ayrıca dikilen saksının alt tabanında bulunan suyun boşaltılması gerekir. Sulama yaparken aynı miktarda ve aynı günde sulama yapılması önemlidir. Oda sıcaklığında bulunan sular ile sulama yapılmalıdır. Ayrıca verilen suyun kireç oranının bilinmesi gerekir. Kireçli su verilmesi bitkinin ölmesine neden olur.

Menekşe fidesi çoğaltma, evde yetiştirilen Menekşe bitkisinin çoğaltılması için kök bölümünde bulunan yaprağın kopartılarak çoğaltılması sağlanır. Bazı menekşelerin kök kısımlarında yeniden farklı menekşe büyüdüğü görülürken, oluşan menekşenin ayrılarak çoğaltılması daha kolay olur. Böylece kolay zahmetsiz şekilde Menekşe yetiştirilmesi yapılır. Menekşe fidesi yetiştirmek için menekşenin yaprağından bir tane alınarak suya konulup, iki gün bekletilmesi ile çimlenmesi sağlanır. Çimlenmeye başladığı zaman uygun büyüklükte küçük saksıya toprak konularak yaprağının dikilmesi ile Menekşe fidesinin çoğaltılması sağlanır. Menekşenin büyüklüğüne göre saksının ve toprağın değiştirilmesi gerekir.

Menekşe fidesi toprak, kullanılan toprağın geçirgen özelliğinin yüksek olması önemlidir. Bitkinin rahatlıkla köklerini salması açısından humuslu, kalın kum, torf, pomza, odun kömürü, yaprak çürüntüsü gibi maddelerin toprağın içerisinde bulunması Menekşe fidesinin daha sağlıklı şekilde büyümesini sağlar.
" } ] }