{ "title": "Menekşe Hastalıkları", "image": "https://www.menekse.gen.tr/images/Menekse-Hastaliklari-64216.jpg", "date": "21.01.2024 12:16:20", "author": "yasemin özaslan", "article": [ { "article": "Menekşe Hastalıkları, Genellikle bakım koşulları hastalık risklerini arttırırken bazen hiç elimizde olmayan nedenle hastalıklarla karşılaşabiliriz. Menekşe çiçeğinde hastalıkla karşılaştığımızda çözüm için yapmamız gereken önce hastalığı doğru teşhis etmemiz gerekir. Menekşe bakım koşulları, dışarıdan gelen hastalık olasılığı, son zamanlarda yapılan farklı bakım uygulamaları, bitkide görülen değişimler ne zaman ne şekilde görüldüğü konuları bütünüyle düşünerek teşhis konulmalıdır. Menekşe hemen hemen tüm hastalığını yaprağıyla gösteren bir bitkidir. Bu nedenle yaprakların gözlenmesi teşhis için büyük önem taşımaktadır.

Menekşe Hastalıkları Nelerdir?

Bakım Problemleri: 

Susuz kalma, aşırı sulama, düşük ve yüksek sulama, ışık şiddeti, gübreleme gibi çeşitli bakım koşullarına bağlı problemlerdir. Tam olarak hastalık sayılmaz. Kısa vade de bitkiyi öldürmez fakat hastalıklara karşı bitkiyi korumasız bırakmaktadır. Bazen sadece yıllarca sorun olarak kalabilir.

Bakteriyel ve Mantar Hastalıkları: 

Yumuşak çürüklük hastalığı, küllenme, yaprak çiçeği yanıklığı, kök ve kök boğazı çürüklüğü gibi hastalıklardır. Bakım koşulları neden olabileceği gibi, hava yolu, taşınma ve temas ile ortaya çıkan tedavi edilmez ise bitkiyi öldürebilecek tehlikeli hastalıklardır.

Böcek Saldırıları: 

Menekşelerin yapraklarında ve toprağında olmak üzere farklı unlu bit türü vardır. Kök unlu bitleri, yaprak unlu bitleri, siklamen akarı örümceği, örümcek akarı, afitler gibi canlıların beslenmesiyle ortaya çıkan hastalıklardır. Yaklaşık 2-3 mm boyutunda pirinç tanesine benzeyen görüntüsüyle beyaz gri renkli böcek yaprakların taze köklerini ve öz suyundan beslenmektedir. Tedavi edilmezse sonuç ölümcül olacaktır.

Menekşede hastalık görüldüğünde ilk yapılması gereken hastalıklı çiçeği karantinaya alıp diğer bitkilere bulaşma riskini önlememiz gerekmektedir. Teşhisin doğru yapılması hastalığın kontrolü ve tedavi sürecini hızlandıracaktır.
" } ] }