{ "title": "Menekşe Türleri", "image": "https://www.menekse.gen.tr/images/Menekse-Turleri-51372.jpg", "date": "20.01.2024 07:09:51", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Menekşe Türleri, menekşegiller familyasında Viola cinsinden olan menekşe, çoğu kez evlerde saksıda yetiştirilen bitki türünün genel ismidir. 400 ile 500 civarında Menekşe türleri bulunur. Menekşe dünyanın pek çok bölgesinde yetişebilmektedir. Ancak en fazla kuzey yarımkürede yetişmektedir.

Menekşe gerek kokusu için olsun gerekse güzel ve rengârenk görüntüsü ile olsun dikkat çeken, diğer çiçek türleri ile kıyas yapıldığında renk seçenekleri inanılamayacak kadar fazla olan ve hemen herkesin beğenerek sevdiği, evinde yetiştirdiği, güzel bir çiçektir. Balkonları ve evin en ücra köşelerini süsleyen bu değerli çiçek, bakımı basit ama oldukça narin bir çiçektir. Süsleme ile gıda ve parfüm sektöründe kullanılan menekşenin türlerini bu yazımızda anlatacağım.

Menekşe Türleri Nelerdir? Menekşe çiçekleri mor, sarı, beyaz, mordan beyaza, pembeden beyaza birçok renk ve kombinasyonda olabilmektedir. Bundan başka menekşenin çiçek formları da farklı olabilir. Normalde katmerli çiçekleri olan olabilen menekşenin çiçekleri bazı türleri de düz formdadır. Menekşenin çiçek formlarında farklılık olsa da yaprakları genel olarak yeşil ve yeşilin tonlarında olmaktadır.

Menekşe türleri içerisinde en çok bilinen türü hercai (Alaca) menekşesidir. Diğer türlerden, yaklaşık olarak 20 kadarı Türkiye'de yetişebilmektedir. Afrika menekşesi, mor menekşe, bardak menekşesi, Japon küpesi, bilinen bazı türleridir. Ülkemizde evlerde yetiştirilen en popüleri, Afrika menekşesi türüdür. Açık park ve bahçelerde ise hercai menekşe türü tercih edilir. Bu hercai menekşesi soğuğa dayanıklı olduğundan kış mevsiminde de çiçek vermektedir. Hercai menekşe değişik renklerde olabilir. Bunların çiçek ve yaprak formları ise Afrika menekşe türlerine göre çok daha değişiktir. Afrika menekşesi gölge ya da yarı gölge ışık olan yerleri severler. Bu türlerin sevdiği diğer bir ortam da nemdir. Bundan dolayı Afrika menekşesi için ev ortamında en uygun yer mutfaklardır.

Diğer menekşe türleri

Mor Menekşe: Cezayir menekşesi olarak da bilinir, tüylü yaprakları ve çoğunlukla mor renkte, küçük yapraklı çiçekleri olan salon menekşesi türüdür.

Bardak Menekşesi: Orijini Gloxinia olan, Bardak Menekşesi veya külah çiçeği olarak bilinir. Bu çiçeğin Anavatanı Brezilya'dır. Yumrulu bir bitki olan bu menekşe çiçeği, salon bitkisi şeklinde yetiştirileceği gibi yaz mevsimini dış mekânda yarı gölgede geçirip, çiçeklenmeyi seven bir türdür.

Japon Küpesi: bu menekşe, çiçeğini ağırlıklı olarak kırmızı ve kırmızının tonlarında oluşturur. Bu tür bulunduğu ortama uyum sağladığında, çok fazla çiçek açar ve yıl boyunca üstünden çiçek eksik kalmaz.
" } ] }