Menekşe yaprağı, yürek şeklinde ve çok sapı olmayan şekillerde çıkmaktadır. Menekşe bitkisi aynı zamanda birçok isim ile de anılmaktadır. Bu isimler; Viola, Violette, Menevşe, Violet gibi isimleri olan bir tür süs bitkisidir. Menekşe yaprağı genellikle açık renk veya daha koyu renkte olmaktadır. İlkbahar ayında çok güzel çiçek açmaktadırlar. A ve C vitaminleri açısından çok zengin olan bir süs bitkisidir. Özellikle menekşe çiçeği, yaprakları ve kökleri sağlık açısından çok faydalıdır.
Menekşegiller ailesinden olan ve boyları 40 santime kadar ulaşan bir bitkidir. Menekşe bitkisi bulunduğu iklime ve toprağına göre çeşitli şekiller alan bir süs bitkisidir. Aynı bitkinin çiçekleri çok farklı açabilmektedir. Gövdesi yuvarlak, alt yaprakları kalp şeklinde olup, orta yaprakları oval ve en üst yaprakları mızrak şeklindedir. Alt yaprakları uzun saplıdır fakat üst yaprakları kısa saplı olarak çıkmaktadır.
Menekşe yaprağı ve çiçeğinin vücuda faydaları nelerdir?
Vücuda sakinlik ve rahatlık verir.
Vücutta biriken toksinlerin vücuttan atılması için yardımcı olmaktadır.
Kabızlık problemi yaşayan kişilerde önemli sonuçlar alınmaktadır.
Cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.
Kanın temizlenmesinde çok büyük katkısı bulunmaktadır.
Menekşe yapraklarından yapılan lapa yaraların iyileşmesini sağlamaktadır.
Vücudu terletmektedir.
Baş ağrısı, huzursuzluğa ve uykusuzluğa çok iyi gelmektedir.
Menekşe çiçeğinin yaprakları aynı zamanda tat vermek için de kullanılmaktadır. Yaprakları çiğ olarak veya pişmiş olarak tüketilebilir. Günümüzde artık menekşe yaprakları tedavi amaçlı olarak çok fazla kullanılmaktadır. Menekşe çiçeği, süt içerisine konularak losyon olarak kullanıldığı zaman ciltteki kızarıklara ve elleri yumuşatmak amacı ile sürülebilir. Çay olarak tüketildiği zaman vücutta bulunan toksinleri terleme yolu ile atmada ve vücudu rahatlatmada oldukça faydalıdır.
Menekşe yaprağı çayı nasıl yapılır?
1 tatlı kaşığı menekşe yaprağı, çiçeği, sapı karışımının üzerine bir su bardağı kaynatılmış su döküldükten sonra yaklaşık 15 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra içilir. Bu çaydan günde 3 kez her defasında taze olarak hazırlanarak içilebilir. Aynı zamanda bulgur pilavı pişirirken içerisine birkaç menekşe çiçeği yaprağı atarsanız, pilavın tadı harika bir tat olacaktır.