{ "title": "Menekşe", "image": "https://www.menekse.gen.tr/images/Menekse-41964.jpg", "date": "21.01.2024 05:00:40", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Menekşe, kolay yetiştirilebilen ve hızlı çiçek veren bir bitkidir. Rengi ve kokusu kendine has, çeşitleri sayılamayacak kadar fazla, çiçek dizilişi çok simetri ve kalp şeklini andırmaktadır. Bu sebepten dolayı insanların vakit geçirmeyi tercih ettiği alanlarda ve mekanlarda süs bitkisi olarak da tercih edilir. Menekşegiller familyasına bağlı Viola cinsini oluşturan, birçok renge ve kokuya sahip, genellikle de saksıda yetiştirilen menekşenin, 400- 500 arası çeşidi bulunmaktadır.

Menekşe evde, bahçede ya da balkonda, bakım şartları sağlandığı takdirde çok hızlı çiçek veren, koku ve renk çeşidi ile birçok zevke ve tercihe hitap edebilen menekşe fazla sıcak ortamda ya da çok fazla soğuk ortamda yaprakları ve çiçekleri zarar görebilir. Bundan dolayı daha ılıman ve serin yerlerin tercih edilmesi gerekir. Bu şartların dışında menekşe çiçeğinin toprağının sürekli gübrelenmesine ya da özel bakım şartlarına ihtiyacı olmadığı için her ortamda kolaylıkla ve keyifle yetiştirilebilir.

Menekşenin Özellikleri Nelerdir?

Menekşeler uzun ömürlü ve kolay yetiştirilebilen çiçeklerdir. Ortalama 400 ya da 500 arası çeşidi bulunan menekşenin en fazla tanınan türleri hercai menekşe ve kokulu menekşedir. Hava akımından çok kolay etkilenen çiçeği soğuktan ve ayazdan korumakta dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Onun dışında evinizde ya da bahçenizde rahatlıkla yetiştirebileceğiniz çiçek gölgeyi ve serin ortamı sever. Toprağının gübrelenmesi ve özel bakımı ayrıntılara dayanmaz. Arada bir gübreleme işlemiyle uzun süre çiçek verebilir. Çiçek rengi ve kokusu bakımından çok zengin bir içeriğe sahiptir. Renkler arasında menekşe rengini kendi adından almış olan çiçek uzun ömürlü olmasıyla da bilinir.

Bunun dışında mavi, yeşil, kırmızı, pembe renkleri bulunan çiçeğin tercih edilme nedenleri arasında renk seçeneğinin çok olması ve çok çeşitli kokulara sahip olması da sayılabilir. Dönemlik olarak yaşayan çeşitleri de bulunmaktadır. Çiçekleri kalp desenini andırır ancak yaprakları düzensiz ve sınırları benzer değildir. Çiçeklerin simetrik dizilişi ve kalp biçimine benzemesi de menekşeyi özel kılan ayrıntılardan biridir. Bu özelliklerinden dolayı evde saksıda yetiştirildiği gibi dışarıda da park, bahçe düzenlemesinde de oldukça sık tercih edilen, bahar ve yaz mevsimlerinde vazgeçemediğimiz, her yerde görebileceğimiz, çok aşina olduğumuz bir bitkidir. 20'ye yakın türü Türkiye'de yetişmektedir. Afrika menekşesi, bardak menekşesi, mor menekşe, Japon küpesi gibi bilinen çeşitleri de vardır.

Menekşe Nasıl Yetiştirilir

Menekşe, çok güzel ve kısa sürede çiçek verir. Sıcak ve aşırı soğuk ortamları sevmez. Kış mevsiminde yetiştiği bölgede hava sıcaklığı 14-15 derecinin altına düşmemelidir. Bunun dışında menekşe dolaylı ışık altında ve serin bölgelerde çok rahat yetişir. Bitki ışık ister ancak ılıman ve gölge alanlarda da yetişebilir. Bikinin susuz kalmamasına dikkat edilmeli su bitkinin her tarafına ulaştırılmalıdır. Aynı günde ve aynı miktarda su verilmelidir. Toprağının sürekli nemli kalması önemli bir ayrıntıdır. Sulama işlemi yapılırken çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerin dallarına su değmemesine dikkat edilmesi gerekir. Menekşenin ölmesine sebep olabilir, çiçeğin sürekli gübrelenmesi gerekmez ancak bazen de toprağı gübrelemek çiçeği canlandırır. Menekşe yetiştirirken en fazla saksıya diktiğimizde güzel sonuçlar alırız. Bu nedenden dolayı da genelde evde yetiştirilen bir çiçek olarak anılır.

Menekşe çiçeğinin yetiştirilmesi ve çoğaltılması köklerinden ayırma yöntemiyle gerçekleşir. Köklerden gelen dallar başka bir saksıya ya da bahçeye dikildiğinde yeni bitki oluşumu gerçekleşir. Köklenmemiş yaprakların su içerisinde köklenmesi sağlanarak da bitkinin çoğaltılması uygundur. Anadolu'da yabani olarak da yetişebilen bir bitkidir. Sık sık saksı değiştirmek bitki için önerilmez. Kendi boyutlarına uygun saksılarda yetişmesi daha hazlı çiçek vermesine ve gelişmesine neden olur. Çok fazla sulanmayı sevmeyen menekşe bitkisinin toprakları her zaman nemli olmalıdır, bu yüzden su miktarını iyi ayarlamak bitkiden istediğimiz verimi elde etmemizi sağlar. Bitkinin tabağında su kalmaması da önemli bir ayrıntıdır. Menekşe çiçeği yetiştirilmesi kolay olan bir bitki olmasına rağmen bazı bakım şartlarını yerine getirmediğiniz de bitkinin çiçeklerinin ve yapraklarının ölmesine neden olabilirsiniz.

Menekşenin Kullanım Alanları Nelerdir?

Menekşe parfümde, kolonyada, kremde hatta gıdalarda dahil olmak üzere birçok alanda kokusundan ve tadından yararlanılarak kullanılmaktadır. Mutfakta tatlı yapımında çok tercih edilen menekşe tatlı ve sufle yapımında aromasından yararlanılmaktadır. Likör içkisi yapımında tatlandırıcı olarak kullanıldığı da bilinmektedir. Çin bitki çaylarının içerisinde de kullanılan menekşe, bitki çayı yapımında tercih edilen bitkiler arasında önemli bir yere sahiptir.
" } ] }