{ "title": "Saksıda Menekşe", "image": "https://www.menekse.gen.tr/images/Saksida-Menekse-73161.jpg", "date": "19.01.2024 14:55:21", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "
Saksıda Menekşe yetiştirmek çok kolay bir işlemdir. Menekşe güller familyasına bağlı olan Viola cinsini oluşturan ve çoğunlukla saksılarda yetişen bitkidir. Dünyanın birçok yerinde yetişebilen ve daha çok Kuzey yarım kürede yetişir. Ayrıca 400-500 arasında yabani menekşe bulunur. Uzun ömürlü yaşayabilen bu çiçekler yaprakları kalp şeklini andıran düzensiz asimetrik çiçekleri bulunur. Saksıda menekşenin beyaz, pembe, mor, çiçekleri bulunur. Bu çiçekler genelde ilkbahar ve yaz döneminde görülür. Menekşe çiçeği salatalarda süs olarak balık yemeklerinde tat vermesi için tatlılarda da sufle ve krema tarzı yemeklere tat vermesi için kullanıldığı söylenmektedir ve ayrıca herkes rahatlıkla evlerinde balkonlarında ve bahçelerinde severek bu çiçeği yetiştirebilirler. Saksıda Menekşe yetiştirilmesi ancak tüm bakım koşullarını yerine getirip birini eksik yaptığınız da tekrar başa dönmenizi gerektirecek kadar önemli bir konudur. Bu sebepten dolayı saksı seçiminden başlayarak ilk önce derin saksılar yerine geniş ve yayvan saksılar kullanılmalıdır. Satın aldığınız saksıların altından mutlaka drenaj deliğinin olması gerekir. Çünkü bitkiler için bu delik hayatı önem taşır.

Saksıda Menekşe toprağı nasıl olmalıdır?

Saksıda Menekşe yetiştirmek için güzel bir toprak gereklidir. Bu toprak çeşidi bahçeden rastgele alınan bir toprak olmamalıdır. Menekşe toprağı hafif ve nemli olmalıdır. Çünkü bu nemli toprak şekli köklere bolca oksijen taşır. Kendiniz evde toprak hazırlamak için gerekli olan perlit vermikülit ve sphagnum gibi yosun ve malzemeyi karıştırarak hazırlayabilirsiniz.

Saksıda Menekşe yetiştirilmesi ve güneşlenmesi

Menekşeler aydınlığı severler. Ancak dik gelen güneşten pek hoşlanmazlar. Yalnız odalarda ve perde arkasındaki ışığı daha çok severler. Bir de mutfağı severler çünkü mutfak nemli ve rutubetli bir ortamdır. Sürekli bir şeyler kaynadığından menekşeler için istenilen nemli ortam oluşmaktadır. Saksıdaki menekşeler pencerelerden 60 santimetre içeride uygun bir alana yerleştirilmelidirler. Menekşeler yetiştirilirken mevsim geçişlerine dikkat etmek gerekir. Çünkü yazın menekşeyi biraz daha gölge alana kışın ise dışarıda soğukta bırakmamak gerekir. Menekşeler için 20-25 derece sıcaklık idealdir.

Saksıda Menekşe sulama ve gübreleme

Menekşeler Tropikal iklim bitkisidir. Bu bitki dünyanın birçok bölgesinde ve iç mekanlarda yetiştirilmek zorundadır. Menekşelerin en önemli konulardan biri sulanmalıdır. Çünkü iki sulama arasında toprağın üstünün kuruması beklenmelidir. Bu bitki sulamak için oda sıcaklığındaki ve klorsuz su kullanılmalıdır. Saksıda Menekşe sürekli gelişim gösteren bir bitki türdür. Bu nedenle sürekli gübreye ihtiyaçları olur. Arada çiçeğin gelişimine göre gübre verilmelidir. Bu bitkiler nemli ortamları sevdiklerinden kurak bölgeleri sevmezler. Menekşeler kurak bölgede yetiştirilecekse nem tepsileri kullanılır. Ayrıca yılda 1-2 kez toprak yenilenmesi bitki gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.

Saksıda Menekşe nasıl çoğaltılır?

Saksıda Menekşe çoğaltmada geleneksel ve evde Kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden biri çiçeğinizin gelişmiş sağlıklı bir yaprağını koparıp saksıya 3 santim girecek kadar toprağa batırınız. Kopardınız yaprağın sapının uzun olması gerekir ve kopardınız yaprağı toprağa batırıp iyice bastırın ilk can suyunu veriniz. Bir de menekşeden aldınız sağlam bir yaprağı 3-4 gün bir bardak suyun içerisine koyun ve bu şekilde menekşenin kökünde beyaz kökler oluşmaya başlayacaktır bu şekilde ekerseniz çiçeğiniz çok daha çabuk gelişir Ancak dikkat etmeniz gereken şeylerden biri yeni diktiğiniz çiçeğe çok aşırı su vermemenizdir. Çünkü aşırı sulanan menekşe çürür ve ölür.
" } ] }