Sarı Menekşe Faydaları Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Sarı Menekşe Faydaları Nelerdir?

Sarı Menekşe

Sarı menekşe bitkisi birçok kişi tarafından sevilerek yetiştirilmektedir. Ofis, ev ve iş yerlerinde rahatlıkla yetiştirilebilen bu çiçek, en fazla tercih edilen menekşe türleri arasındadır. Oldukça güzel bir kokuya sahip olan bu çiçeğin bakımı oldukça kolaydır. Saksı içerisinde rahatlıkla yetiştirilen bu bitki, bahçelerde ve seralarda da yetiştirilmektedir. Bu çiçeklerin güneş ışığı alan bölgelere konulması, yetişmesi açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra sarı menekşenin toprağının nemli olması gerekmektedir.

Sarı menekşenin içerisinde bulunan maddeler insan sağlığına da birçok fayda sağlamaktadır. Eski dönemlerden beri sağlık için kullanılmakta olan bu bitkinin yağı ve suyundan yararlanılmaktadır. Ev temizliği için kullanılan deterjan ve parfümlerin içerisinde de menekşe bitkisi kullanılmaktadır.

Sarı Menekşenin Faydaları Nelerdir?

  • Sindirim sistemi için oldukça yararlı bir yapıya sahiptir.
  • İçerisinde uçucu yağ, tanen, A ve C vitaminleri bulundurmaktadır. Bunun yanı sıra saponinler, flavon glikozitleri, iridin, vialamin ve emetin gibi alkaloidleri içermektedir.
  • Sakinleştirici bir özelliği bulunan bu çiçeğin rahatlatıcı bir yapısı da bulunmaktadır. Vücudun rahatlamasına fayda sağlamasının yanı sıra baş ağrılarının geçmesine de yardımcı olmaktadır.
  • Psikolojik sorunlar ve stres için de oldukça yararlı bir bitkidir.
  • Vücutta meydana gelebilecek yaraların tedavisi için kullanılmaktadır. Meydana gelmiş olan yaraların üzerine ezilerek konulması hem yaranın mikrop kapmasını engellemekte hem de yaranın hızlı bir şekilde geçmesine fayda sağlamaktadır.
  • Astım, öksürük, nezle ve grip gibi hastalıkların tedavisi için de kullanılmakta olan bu çiçek, tıp alanında da birçok hastalığın tedavisi amacı ile kullanılmaktadır.
  • Sarı menekşe, akciğer hastalıklarına karşı da oldukça faydalı bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra balgamın vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • İdrar yollarında meydana gelebilecek enfeksiyon türü hastalıklar için oldukça faydalı bir özelliği bulunmaktadır. İdrarın hızlı bir şekilde dışarı çıkmasına fayda sağlayan bu menekşe türü, böbreklerde oluşabilecek taş ve kum gibi unsurların dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır.

Sarı Menekşe Bakımı Nasıl Yapılır?

Sarı menekşenin yetiştirilmesi için önemli unsurlardan biri sulamadır. Sulamanın düzenli ve dengeli bir şekilde yapılması, menekşenin iyi bir şekilde yetişmesine yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra menekşenin bol güneş alan bir bölgeye konulması gerekmektedir. Çiçeğin yetişme sürecinde azotu bol olan gübrelerin kullanılması, bitkinin daha verimli bir şekilde yetişmesine fayda sağlayacaktır. Bu tür uygulamaların yapılması halinde sarı menekşe daha fazla çiçek açacaktır.

Bitkinin birçok çoğaltma yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında en fazla kullanılan uygulama, yapraklarının kopartılıp toprağa dikilmesi ile yapılmaktadır. Ancak bu tür çoğaltma yapımında sabırlı olmak gereklidir. Öncelikle kopartılan sarı menekşe yaprağının genç ve hastalıksız olanlarından seçilmesi gereklidir. Kopartılan yaprak, bir kap içerisine konularak kök verinceye kadar bekletilmelidir. Bu süreç bir ayı bulabilir. Kök veren menekşe yaprağı toprağa dikilir ve düzenli olarak bakımları yapılır. En iyi menekşe çoğaltma yöntemi arasında bulunan bu yöntemi birçok yetiştirici kullanmaktadır.

Sarı Menekşenin Ekstra Faydaları ve Kullanım Alanları

Sarı menekşe, tıbbi ve kozmetik alanlarda geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Cilt bakım ürünlerinde nemlendirici ve yatıştırıcı özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Aynı zamanda, menekşe yağı aromaterapi seanslarında da tercih edilmektedir. Menekşe çayı, öksürük ve boğaz ağrıları için doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Sarı menekşe, aynı zamanda ev dekorasyonu için de ideal bir bitkidir; iç mekanlara doğal bir güzellik ve tazelik katmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Saltukalp

11 Temmuz 2024 Perşembe

Sarı menekşeyi evde yetiştiren biri olarak ne sıklıkla sulama yapmamı gerekir? Saksıyı güneş alan bir yere mi koymalıyım yoksa gölge bir alan da uygun olur mu? Ayrıca, menekşenin faydalarını duyduktan sonra yağını ya da suyunu kullanmayı düşünüyorum; bu konuda herhangi bir deneyimi olan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Saltukalp,

Sarı menekşeleri yetiştirmek çok keyifli olabilir! Sulama konusunda, menekşelerin toprağının çok fazla kuru veya çok fazla nemli olmaması önemlidir. Genellikle toprağın üst katmanı kuruduğunda sulamak yeterli olur. Ortalama olarak haftada bir sulama uygundur, ancak bu evinizdeki nem ve sıcaklık durumuna göre değişebilir.

Saksıyı güneş alan bir yere koymak, menekşenin daha iyi büyümesini sağlayabilir. Ancak doğrudan güneşın altında bırakmak yaprakların yanmasına neden olabilir. Bu nedenle, dolaylı güneş ışığı alan bir yer tercih edebilirsiniz.

Menekşenin yağı veya suyunu kullanma konusunda deneyimim yok, ancak bu tür bitkisel ürünlerin faydalarını öğrenmek ve kullanmak isteyen insanların sayısı artıyor. Eğer bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz, bitkisel ürünler konusunda uzman birine danışmanızı tavsiye ederim.

Umarım bu bilgiler işinize yarar! Menekşenizle keyifli zamanlar dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Cezayir Menekşesi Çiçeği Özellikleri

Cezayir Menekşesi Çiçeği Özellikleri

Menekşe Ekimi Toprak Seçimi

Menekşe Ekimi Toprak Seçimi

Menekşe Balığının Pişirilmesi

Menekşe Balığının Pişirilmesi

Menekşe Yaylasının Özellikleri

Menekşe Yaylasının Özellikleri

Yabani Menekşe Türleri ve Özellikleri

Yabani Menekşe Türleri ve Özellikleri

Güncel

Menekşe Bakımı Püf Noktaları Nelerdir?

Menekşe Bakımı Püf Noktaları Nelerdir?

Güncel

Menekşe Gübresi Nelerdir?

Menekşe Gübresi Nelerdir?

Güncel

Menekşe Sulama

Menekşe Sulama

Menekşe Çiçeği Kullanım Alanları

Menekşe Çiçeği Kullanım Alanları

Mavi Menekşe Türleri ve Özellikleri

Mavi Menekşe Türleri ve Özellikleri

Beyaz Menekşe Bakımı

Beyaz Menekşe Bakımı

Menekşenin Özellikleri Nelerdir?

Menekşenin Özellikleri Nelerdir?

Afrika Menekşesi Çeşitleri Nelerdir?

Afrika Menekşesi Çeşitleri Nelerdir?

Saksıda Menekşe Nasıl Çoğaltılır?

Saksıda Menekşe Nasıl Çoğaltılır?